Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Magyarnak lenni Magyarországon teljesen más, mint külföldön

2016. október 11. 16:00 - Mokos Béla

Soltész Emese, EVS önkéntes írása

Eltelt egy hónap...most már több is. Rengeteg új arcot láttam, sok emberrel beszélgettem és lettek új barátaim. Furcsa megtapasztalni, hogy az, amit eddig otthonnak hívtam, az most itt is megvalósul. Persze teljesen máshogy. Hiányzik a családom és a régi barátaim, akik egy félmosolyból vagy egy levegővételből tudják, hogy mire gondolok. De egyben mégis Isten minden tekintetben gondoskodik rólam.

14202782_289151528130203_8903282456894492886_n.jpgfotó: Wéber Ádám


Eddig is voltak elképzeléseim arról, hogy mit jelent magyarnak lenni, de most ez úgy letisztázódott. Magyarnak lenni Magyarországon teljesen más mint külföldön. Itt az országod képviseled. Egy arcot mutatsz a nemzetedről a világnak. Ez felelősség és kiváltság egyben. Ismerjük azt a magyart, aki mindenképpen el akar költözni külföldre, és a háta mögött hagyni mindent: a családját, a barátait, a magyar gazdasági és politikai helyzetet. Ő az a magyar aki, ha újra magyarul beszél, keresi a szavakat, emiatt akadozik a beszéde és rengeteg angol szót használ.
Igyekszem figyelni arra, ha magyarul beszélek, akkor az tiszta magyar legyen. Ez sokszor nehéz, hiszen angolul beszélek minden nap, és a fejemben sokszor angolul jutnak eszembe a szavak, amit vissza kell fordítsak magyarra. De ez nem lehet akadály! Hiszen mikor angolul beszélek, akkor meg magyarról kell sokszor fordítsam a mondanivalómat. Jó kis agymunka. 
És pont itt jön közbe az a tény, hogy ugye nem tudok mindent lefordítani úgy ahogy azt elképzelem. Le kell egyszerűsítsem a gondolataimat, ahhoz hogy közölni tudjam. Sok magyar szó nem is létezik az angolban. Egy angol szóra magyarul akár öt szinonima is megfelel, de mindegyiket máskor használjuk, mert mindegyiknek más egy kicsit a jelentése, a hangulata. 
A magyar nyelv olyan színes, és gazdag mind szavakban, mind nyelvtani szerkezetekben. Otthon angol óra után sóhajtoztunk, hogy bárcsak az angol lenne az anyanyelvünk, akkor nem kéne megtanulni. Nem. Én nagyon boldog és hálás vagyok, hogy magyar vagyok és magyar az anyanyelvem. Az angol egy egyszerű nyelv, könnyen megtanulható. Ha angolnak születek, soha nem tanulok meg magyarul, és kimaradok ebből a csodából. Ez egy olyan dolog, amit csak külföldön lehet megtapasztalni. Mert hogy a nyelvtanórákon nem, az biztos!

Összevágtam egy videót nektek ahogy biciklizek. Ez a házunktól a Caféig vezető utat mutatja be, amit minden nap megteszek. 8,4 km, 30-35 perc bicóval (egyszer sikerült 26 perc alatt). Ide kattintva nézhetitek meg: https://www.youtube.com/watch?v=wDlDqdvpqkE&feature=youtu.be

Soltész Emese Norvégiában EVS önkéntes.

Ha szeretnél te is EVS önkéntes lenni, az itt található jelentkezési lap kitöltésével tudod elindítani a folyamatot.

Az Európai Önkéntes Szolgálatról itt találsz részleteket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr8211785797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása