Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Blabla helyett a lényegre összpontosító motivációs levél

2016. december 06. 13:30 - Mokos Béla

Mokos Béla írása

Azoknak, akik EVS önkéntesek szeretnének lenni, a bekerüléshez szükségük van egy olyan motivációs levélre, ami nem csupa blablából áll. Egy olyan motivációs levélnek, ami teljes egészében a felhívásra készült, azaz felhívásra szabott, el kell férnie fél oldalban. Ha azt vennéd észre, hogy ezt túlírtad, akkor olvasd át az elejéről, és töröld a rizsát, vagyis mindent, ami nem reflektál a felhívás egyetlen konkrét mondatára sem.

Az alábbi példában egy konkrét EVS felhívást látunk. Fekete betűkkel olvasható a felhívás szövege. Kék betűkkel azok az általam hozzá fűzött mondatok találhatók, amelyek arról szólnak, hogy milyen kapcsolatot érdemes keresned a felhívás mondataihoz.

A motivációs levél írása során fontos képesség, hogy olvass a felhívás sorai között, és találd meg azt a néhány kulcskifejezést, ami a felhívás lényege. Ezeket a részeket narancsságra vastag betűkkel kiemeltem a felhívásban. Ezekre KÖTELEZŐEN és pozitív módon reflektáljon a motivációs levél, vagyis olyan nem szerepelhet a motivációs levélben ezekkel kapcsolatban, hogy nincs közöd hozzá, nincs benne tapasztalatod.

A felhívás szövege rövid, egyszerű, éppen ezért minden mondat, minden szó, ami benne szerepel, annyira fontos, hogy ezekre szinte kötelezően kell reflektálni a motivációs levélben. Nem szabad tehát figyelmen kívül hagyni, jelentéktelennek ítélni egyetlen apró részletét sem.

blabla.gif

project description

The multi-generational house in the small village of Johannesberg (4000 inhabitants) is a meeting place for all generations.

Keress olyan helyszínt az életedben, ami hasonló méretű településhez köthető. Pl. lakóhely, nyaralóhely, nagyszülők lakóhelye. Mutasd be, hogy ilyen méretű településen már éltél hosszabb-rövidebb ideig. Írd le, hogy miért szereted ezt a nagyságrendet.

A generációk közötti együttműködés a kulcsa ennek a projektnek. Bármi, ami ezzel kapcsolatos tapasztalatod, jöhet ide. Nagyon fontos, hogy legyen ide mondanivalód, ami konkrét tapasztalaton alapszik. Ha más nincs, akkor a családból vegyél példát, de ez lehet iskolai példa, táborozás, ahol több generáció együtt töltött valamennyi időt, és egymásra voltak utalva, együtt csináltak valamit és te ennek a részese voltál.

It’s open to people of all ages, nationalities and origin. Their motto is “Everybody is welcome!” and the most important principle is „The young help the elderly and vice versa“.

A mindenféle generáció nem csak a fiatalokat és időseket jelenti, hanem a gyerekeket, fiatal házasokat, középkorúakat is. Fontos, hogy mindenféle nemzetiség felé nyitottak és próbálják őket integrálni a helyi közösségbe. Ez egy olyan település, ahol fontos szempontok az együtt éléshez az alábbiak: egymás személyes ismerete, a helyi ügyek lakossági aktivitáson keresztül történő megoldása, beleszólás a közösség dolgaiba, alulról jövő kezdeményezések megvalósítása. Pl. ha a helyiek kitalálják, hogy adventi vásárt szeretnének, akkor megszervezik maguk, mégpedig úgy kicsik és nagyok egyaránt bevonásra kerülnek.

A generációk egymástól tanulása fontos. Van, amit a fiatalok tudnak, van, amit az idősebbek. Itthon úgy tudom ezt elképzelni, hogy a fiatalok megtanítják az időseket néhány mobil applikáció hasznosságára és kezelésére, az idősek pedig disznóvágást szerveznek, ahol a fiatalok megtanulják ennek fogásait, tudnivalóit. Vagy bármi más lehet ez, csak most ez jutott eszembe. Fontos, hogy erre találj konkrét példát az életedben: Mit tanultál más generációktól és mit tanultak tőled gyerekek, felnőttek, idősebbek.

Figyelem! Ez a projekt nem az idősek segítéséről szól, hanem egy élő helyi közösség fenntartásáról, mindennapos működéséről. Az önkéntes ebben a projektben nem időseket fog támogatni, hanem a helyi közösség aktív része lesz, olyan embert keresnek, aki gyorsan tud integrálódni, könnyen teremt kapcsolatot másokkal és szívesen tölti minden idejét a helyiekkel.

It offers low threshold services like flexible child care, help the elderly with their shopping and house work, help refugees and migrants and much much more!

A felhívás megnevez néhány konkrét példát olyan alacsonyküszöbű szolgáltatásokra, amelyekhez nem szükséges tanult szakma, munkahelyi tapasztalat, mert az emberek egy kis rutin birtokában el tudják végezni ezeket egymás számára: pl. gyermekfelügyelet, bevásárlás, házimunkák, menekültek és bevándorlók segítése és így tovább. Ezek szintén egy élő közösségről adnak képet, ahol mindenki segíti a másikat a mindennapok során. Sorolj fel te is néhány hasonló vagy akár nagyon eltérő példát, amikor a helyi lakóközösségedben, családodban, baráti körödben segítettél másokat.

As a European volunteer you get the chance to experience many different fields of work through the wide range of diverse activities and projects the Mehrgenerationenhaus has to offer. You are also invited to initiate your own ideas and projects.

Még ők sem tudják, hogy mit hoz az élet, ezért fogalmaznak ennyire nyitott módon: minden, ami adódik az önkéntes év folyamán, abba be fogják vonni az önkéntest. Ha a helyiek úgy határoznak, hogy életükben először nomád kenutúrát szerveznek, akkor az önkéntesnek ennek előkészítésében és kivitelezésében kell majd részt venni.

Előnyös, ha felsorolsz néhány olyan ötletet, amelyet a magad részéről megvalósíthatónak tartasz a fogadó közösségben, tehát amelyhez értesz, van benne tapasztalatod, és szívesen behoznád a fogadó közösségbe még akkor is, ha több hónapos szervezőmunkát igényel.

motivation_749x322.jpg

accommodation, food and transport arrangements

You live in a small furnished flat in the village of Johannesberg.

Erre is kell reflektálni, mivel a felhívásban szerepel, vagyis fontosnak tartják ezt a részletet. Tehát: kis lakást bérelnek az önkéntesnek. Most mekkora lakásban élsz és kivel? Milyen korábbi tapasztalataid vannak a kis helyen történő együtt éléssel kapcsolatban, ahol közös minden az ágyadon kívül? Ha laktál már olyan emberekkel együtt (pl. albérlet, kollégium), akik nem voltak családtagok, akkor írj erről a tapasztalatodról.

A lakáshoz hozzá tartozik a mosás, takarítás, bevásárlás és sok egyéb házimunka is, amivel a rend, tisztaság fenntartható. Írd le ezekkel kapcsolatban a hozzáállásod és a készségeid.

Szintén fontos, hogy ez egy 4 ezer fős település. Ebből adódóan valószínűleg nincsenek nagyvárosi szórakozóhelyek és egy sor olyan lehetőség, ami egy nagyvárosban megtalálható. Ezekre úgy tudsz reflektálni, ha a vidéki élettel kapcsolatos tapasztalataid és szemléleted leírod.

You are provided with a bus pass for travelling to Aschaffenburg, the next larger city (70 000 inhabitants).

Erre is érdemes reflektálni, vagyis helyben várhatóan kevés szolgáltatás lesz, ezért a közeli városba biztosítanak buszbérletet az önkéntes számára. A szolgáltatások ilyen módon történő elérésével kapcsolatos nyitott, pozitív hozzáállás megerősítése fontos rész e a motivációs levélnek.

You get a monthly food allowance and/or eat at the Mehrgenerationenhaus.

Tehát pénzbeli étkezési hozzájárulást is kap az önkéntes és igénybe veheti a közösségi ház menzáját is. Ha van korábbi menzás tapasztalat, azt érdemes leírni. Itt ki lehet térni arra, ha mindenevő vagy, és arra is, ha vega vagy, vagy egyéb sajátos étkezési igényed, ételallergiád stb. van. A pénzbeli étkezési támogatást azt jelenti, hogy neked kell majd bevásárolnod, főznöd. Írd le az ilyen jellegű tapasztalataid, kompetenciáid és az egészhez való hozzá állásod, vagyis szeretsz/nem szeretsz főzni, sütni.

training during the project

- On-Arrival Training
- Mid-Term Training

A két tréninggel kapcsolatban csak annyit visszajelzést adj, hogy készséggel részt veszel ezeken.

- language course

A nyelvi képzés nyilvánvalóan német nyelvi képzés lesz. Németből már van online nyelvi képzés, ami kötelező, de a fogadó szervezet egyéb nyelvi képzést is biztosít, ami részükről önkéntes alapon nyújtott többlet az önkéntes számára. Ezt értékelni kell. Írd le, hogy milyen jellegű képzést igényelsz, minek örülnél leginkább, azaz hol érzed a német nyelvi kompetenciáid határát, szűkösségét.

volunteer profile

-> you have an EVS sending organisation

Tehát a motivációs levél tartalmazza a küldő szervezeted adatait is. A FIVE adatait és egyéb fontos tudnivalókat a motivációs levélről ebben a füzetben találod: http://www.fve.hu/download/fuzetek/KeszuljunkEgyuttazEVSre4.pdf

-> you are interested in working with people of all ages, nationalities or origin
-> you like living in a very small community

Ezekről már fentebb sok szó esett az egyes bekezdéseket illetően.

-> you have at least some basic knowledge of the German language

Részletesen térj ki a német nyelvtudásodra a motivációs levélben. Főként az a fontos, hogy milyen beszédkészséggel rendelkezel, vagy ha ebben gyengébbnek érzed magad, akkor milyen alapokkal rendelkezel, amire építve gyorsan megszerezhető a beszédkészség. Még jobb, ha a motivációs levél a fogadó ország nyelvén íródik. Ez azonban nem kötelező, és nem jelent hátrányt, ha nem beszéled a fogadó ország nyelvét. A motivációs levél fontos része annak nyilvánvalóvá tétele, hogy németül akarsz tanulni. Fontos, hogy ennek mutasd be az okát is. Miért gondolod azt, hogy később német nyelvtudásra lesz szükséged az életben.

-> you are curious about Germany and its culture

Itt kell számot adni arról, hogy a nyelvtanulási célokon túlmenően miért éppen Németországban szeretnél önkéntes lenni. Erről egyetlen mondat elegendő. Például írhatsz arról, hogy mi az, amit szeretsz Németországban, vagy milyen jó hétköznapi, általánosan jellemző példáról, gyakorlatról, szemléletmódról hallottál, amit szeretnél megismerni, elsajátítani, átvenni tőlük. A felhívás kapcsán írhatsz például a menekültekkel kapcsolatos nyitott, segítő hozzáállásról, ennek a mindennapi gyakorlatáról, vagy a menekültek helyi közösségbe való befogadásáról, integrálásáról, mint pozitív gyakorlatról, amelyet jó lenne részletesen megismerni.

-> you bring in your own ideas into the project and create, plan and execute your own project

Erről is volt szó feljebb. Lényeg, hogy legyen saját ötleted arra vonatkozólag, hogy milyen saját kezdeményezést szeretnél megvalósítani a projekted során, és ezt írd is le azt a motivációs levélben. Olyan dolgot találj ki, amit jól értesz.

Ha szeretnél te is EVS önkéntes lenni, az itt található jelentkezési lap kitöltésével tudod elindítani a folyamatot.

Az Európai Önkéntes Szolgálatról itt találsz részleteket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr9612027387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása