Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Flamingógyűrűzés

2016. szeptember 16. 11:38 - Mokos Béla

Kontor Csilla írása

Kontor Csilla EVS önkéntes Spanyolországban, Katalóniában. Fogadó szervezete a SEO/Birdlife. Egy különleges élményről olvashattok az alábbi cikkben.

A Parc Natural emberei minden évben megrendezik a flamingófiókák gyűrűzését. Ez a kivételes esemény idén augusztus 28-ára esett, és Riet Vellből ötünknek volt lehetősége menni. A 200 résztvevőnek több mint a felét a szponzor bank alkalmazottai tették ki, úgyhogy nagy harc ment a helyekért. Vannak, akik évek óta várják, hogy bekerülhessenek a csapatba, és segíthessék a szakemberek munkáját.

Eligazítás

27-én, szombaton este a Sant Carles de la Ràpita-i sportcsarnokban tartották az eligazítást. Megkaptuk a pólóinkat, amelyeknek a színe határozta meg, melyik brigádba tartozunk. A póló mellé járt egy névtábla a beosztással (az enyém portador – azaz olyan önkéntes, aki kézben tartja a madarat, amíg megmérik és meggyűrűzik) és egy tájékoztató füzet, katalán nyelven. Amúgy az egész eligazítás katalánul volt, de a főnököm nagyjából elmagyarázta, mi a lényeg. Mi, Riet Vellből mindannyian a kék csapatba kerültünk, kivéve Sarát, aki a feketébe, jegyzőkönyvezőként.

polo.jpg

28-án reggel 4 órakor találkoztunk ismét a sportcsarnokban. Némi aprósütemény után úgy éreztem, itt az ideje a félévente egyszer elfogyasztott csésze kávémnak, ez később jó döntésnek bizonyult (nem aludtam el állva).  Ezután elindultunk a munka helyszínére, a Delta déli részéből kinyúló földnyelvre.

mapa_szerk.jpg

Ha valaki Poble Nouban véletlenül fölébredt a kocsik zajára, igencsak csodálkozhatott, mit keres 40 autónyi ember vasárnap hajnali 5-kor a falujában.  Végigmentünk a Trabucadoron, majd Les Salines, a sólepárlók területén. Ez azért is izgalmas, mert oda tilos bemenni, és mindig is kíváncsi voltam rájuk. Végül a félsziget közepe körül szálltunk ki az autókból. Mindenki kapott egy kb. 2,5 méteres nádpálcát, majd brigádok szerint csöndben libasorba álltunk. Begyalogoltunk a vízbe, ami hol bokáig, hol térdig ért, és elfoglaltuk a helyünket. Ezután kb. egy órát álldogáltunk csöndben. Néztük a napfelkeltét, hallgattuk a madarakat. Ez idő alatt az összes csapatot a helyére irányították a szervezők. A kb. 200 ember végül egy kör alakzatot alkotott, amelynek az volt a lényege, hogy közrefogjuk a flamingókat és egy műanyag ponyvákból épített karámba tereljük őket. Miután kiadták az utasítást, hogy kezdődik, elkezdtük bezárni a kört. Minél közelebb kerültünk a flamingókhoz, annál idegesebbek lettek. A felnőtt egyedek elrepültek, de a fiatalok nem tudtak, így ők össze-vissza rohangáltak. Amelyik ki akart törni a körből, azt a pálca segítségével vissza kellett zavarni. Pár perc alatt sikerült a kb. 80 madarat (egy törött szárnyú felnőtt is odakeveredett) beterelni a kör alakú karámba. A legjobb rész csak ezután következett, a gyűrűzés!

 nevtelen-3_1.jpg

Ez is csapatonként zajlott, így a kékeknél is volt egy ember, aki a flamingókat adogatta ki a karámból a portadoroknak (nekünk), mi aztán kézben tartottuk őket, amíg megmérték a lábukat, a szárnyukat, a csőrüket, fém-és műanyaggyűrűt raktak rájuk, és végül a súlyukat is megnézték. Méretükhöz képest elég erősek, az egyik folyamatosan szabadulni akart a kezemből, de egy idő után feladta és fejét leszegve megvárta, míg kiengedik. Egyébként nagyon puhák és általában türelmesek az ifjú flamingók.

 

nevtelen-1_1.jpg

Amelyiknél valamilyen rendellenességet észleltek, azokat megvizsgálták az állatorvosok, de komoly problémát nem találtak náluk, így a munka végeztével ők is visszamehettek a családjukhoz.

10 óra környékén végeztünk, ezután ebéd következett a Campingben, majd hazamentünk aludni.

Ui.: ha megszerzem a képeket, rakok még föl!

 nevtelen-2_1.jpg

Forrás: http://napesszunyog.blog.hu/

Ha szeretnél te is EVS önkéntes lenni, az itt található jelentkezési lap kitöltésével tudod elindítani a folyamatot.

Az Európai Önkéntes Szolgálatról itt találsz részleteket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr8711712271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása