Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Hablatyolni nem is olyan könnyű?

2015. december 11. 17:34 - Mokos Béla

Mokos Béla írása

Egyes vélekedések szerint a hablatyol kifejezés a spanyolból átvett hablar ige módosult formája a magyar nyelvben. Jelentése egyfajta beszédstílusra utal, amikor is valakinek a beszéde érthetetlen számunkra. Ha ehhez még hozzáteszem azt az érzést, amikor két évvel ezelőtt első önkénesünk megérkezett Spanyolországból, majd megszólalt angolul, akkor biztosan állíthatom, hogy érteni véltem a szó eredetét és kialakult magyar jelentését. A majd’ két évvel ezelőtti februári napon Gabriellel ültünk az autóban a reptérről Gödre jövet, és ő egyfolytában csak hablatyolt azzal a felismerhetetlenül eltorzult angol akcentussal, amire csak a spanyolok képesek ezen a világon.

Gabriel és Dörte, majd rá egy évre Cagdas és Eloy az Erasmus+ Európai Önkéntes Szolgálat programjának keretében érkeztek a Búzaszem Iskolába, hogy önkéntesként segítsék az intézmény tanórán kívüli programjait. A projektek szervezését és az önkéntesek mentorálását a gödi Fiatalok a Vidékért Egyesület látja el. A mindennapok során érzékelt nyelvi nehézségekre az egyesületben kezdtük el keresni a válaszokat, először csak lazán szürcsölgetve a teát, ami miatt lényegében összejöttünk egymással egy-egy kellemesebbnek tűnő délelőtt folyamán. Véletlenszerű beszélgetéseink során egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy kedvünk támadt egy kicsit másfajta nyelvtanulásra, mint ahogyan azt eddig megszokhattuk.

A x generáció tagjaként fiatal korunkban arra volt lehetőségünk, hogy oroszul, majd később angolul tanuljunk. Az eltelt évek során orosztudásunk használhatatlanná kopott. A nehezen megőrzött angoltudásunkkal pedig még a szerencsésebbek közé tartozónak érezhetjük magunkat. Egy 2012-ben végzett európai uniós felmérés szerint ugyanis a magyar lakosság mindössze 35 százaléka beszél egy idegen nyelvet, ezzel az aránnyal az uniós rangsor végén kullogunk. Abban is sereghajtók vagyunk, hogy a lakosság alig 13 százaléka beszél két idegen nyelvet.

Pedig az élő nyelvtudásnak egyre inkább szükségét látjuk. A második idegen nyelv felnőttkori elsajátítása tele van nehezen megválaszolható kérdésekkel. Mikor, hol, kivel, hányszor, mennyiért, hogyan és miért? Ha már tudjuk magunkban a választ arra a kérdésre, hogy miért akarunk második idegen nyelvet tanulni, akkor még mindig nincs könnyű dolgunk a többi feltétel biztosításával. Ismervén a 30-as, 40-es éveikben járó kortársak ilyen jellegű nehézségeit, egyesületi keretek között létrehoztunk egy sajátos nyelvtanulási lehetőséget azok számára, akik felnőttkorban szeretnének idegen nyelvet tanulni. És hogy miért éppen a spanyolt választottuk?

Nem nagyon kell magyarázkodnunk, hiszen a spanyol a világon a harmadik a beszélt nyelvek rangsorában, és itt van velünk Eloy, a Valenciából érkezett önkéntesünk, aki anyanyelvi tudásával, tanítói képzettségével és Madridban szerzett spanyolnyelv-tanári rutinjával támogatja a több mint fél éve indult nyelvi klub életét. Tavaly tavasszal egy csoportot indítottunk azoknak a kismamáknak, akik a beszédközpontú nyelvi képzést részesítik előnyben, és örömmel tanulnak olyan játékos feladatokon keresztül, amelyek elterelik a figyelmet a nyelvi gátlásokról. A növekvő érdeklődésnek köszönhetően ősszel két újabb csoportot indítottunk, immár bárki számára nyitott módon, az alsógödi József Attila Művelődési Házban.

A nyelvi klub motorja a spanyol bölcsész diplomával rendelkező Hlavács Judit, aki diplomadolgozatát a spanyol nyelv játékokon keresztül történő oktatásából írta, majd ezt a nagyszerű ötletét betette a fiókba, hogy évek múltán, amikor a gyermekei önállóbbá válnak, újra elővehesse azt, és nekilásson az elképzelések gyakorlati megvalósításának.

Hogy hol van mindennek a vége, még mi sem tudjuk. Biztos azonban, hogy újabb, az Erasmus+ program által támogatott résztvevők érkeznek februárban Gödre, akik közé tudatosan választottunk ismét egy spanyol résztvevőt azzal a szándékkal, hogy a nyelvi klub élete folytatódjon, mivel látjuk már, hogy megtanulni hablatyolni, ha nem is olyan nehéz, de azért beletelik némi időbe.

Szólj hozzá!
Címkék: nyelvtanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr148157782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása