Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Élet Suderbyniában – Life in Suderbyn land

2018. május 17. 08:23 - Mokos Béla

Donkó Bettina EVS önkéntes írása

Harmadik hetemet töltöm az ökofaluban, és oly sok minden történik minden egyes nap, hogy nehéz lépést tartani, nem hogy még írni is róla. Nagykanállal falom a lehetőségeket, teljes erővel vetem bele magam a programokba, és ki sem látok a tennivalóhegyek közül. Gondoltam, hogy mozgalmas lesz, de a fene sem gondolta volna, hogy ennyire! Még nem teljesen tiszta, hogy mi merre, de nagyjábóli napunkat vázolni tudom:

8:30- morning circle, reggeli találkozó, mikor mindenki egybegyűlik, és elmeséljük, hogyan érezzük magunkat, esetleg mi történt velünk a tegnap folyamán. Néhányan még reggeliznek, majd a napi teendők vázolása, megbeszélése következik, majd mindenki elmondja, nagyjából mit fog tenni aznap. Oszlunk, közös takarítás, rendbetétele a háznak, ideális esetben mindenki elmosogat maga után. Mindenki megy a dolgára, egy vagy két ember elkezdi az előkészületeket a főzéshez.

13:00- ebédidő. Valaki egy hangos csengővel végigmegy a munkaterületen, jelezve, hogy az ebéd tálalásra kész. Ekkor kezdünk összepakolni, visszasétálni a fő házba. Második kör esedékes, mikor már minden az asztalon van, de  az emberek még nem jelentek meg, vagy valaki még hiányzik. Food presentation a konyhaasszonyoktól/-férfiaktól, és szabad a lakoma. Ebéd után mindenki megy amerre szeretne, nincs szabály, nincs megkötés, lehet pihenni, kávézni, szundikálni stb. Amennyit nekünk, EVS önkénteseknek kell, az 35 óra hetente, de a beosztás önálló. Sokan dolgoznak így, volt hogy pl. szombat hajnali egykor seregek dolgoztak az étkezőben. Rengeteg a meeting, a különböző megbeszélések a futó és jövőben futni fogó projektek ügyében is, illetve a közösségi események.

A vacsora ilyen sajátos rendszerben működik, tulajdonképpen eszel, amikor éhes vagy, azt, amit találsz/szeretnél alapon. Meg kell még említenem a kéthetente esedékes sharing circle-öket, amikor összegyűlünk akik szeretnénk és elmondunk mindent, amit szeretnénk: hogyan vagyunk, mit érzünk, mi történt. A többiek hallgatnak, ítélet nélkül. Nagyon fontos ugyanígy a hétfőnkénti heti megbeszélés, amikor vázoljuk a levegőben lógó feladatokat illetve az újakat, a meetingeknek helyet találunk a beosztásban, képek kapunk a következő hétről, és kiosztjuk a heti takarítókat. Az ebédfőzés önkéntes alapon megy. Emellett péntekente a community meeting, amikor fontos témák és megbeszélnivaló közösségi kérdések kerülnek terítékre. Mindemellett kéthetente “Good thing” eseményt szervezünk a meditációs szobában, ami nyilvános filmvetítést jelent.

Az egész hely egy dinamikus, állandóan változó, mindamellett stabil alapokon nyugvó közösség, melynek azonnal elfogadott teljes értékű tagja vagy, amint beléptél az ajtón. Igyekszünk mindenkit elfogadni, ajtót nyitni az érdeklődőknek, és egy folyamatos tanulási és reflektálási lehetőséget biztosítani mindenkinek Suderbynben.

…és ez néha kegyetlen nehéz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr2013965632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása