Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Karácsonyi gondolatok

2017. december 28. 11:13 - Mokos Béla

Pénzes Martin EVS önkéntes írása

Ez egy különszám. A szép zenei válogatás mellé szeretnék bemutatni pár irodalmi alkotást, amiben megjelenik a karácsony.

A munkatársaim nem különösebben vallásosak. A gyerekek annál inkább, de velük meg nem egy csapatban focizok. Reméltem, hogy idén kicsit nyugisabb lesz a karácsony, az advent, lévén most nincsenek vizsgáim, nem kell azokra készülni, stb. Nem így lett. Advent alatt egy pápista templomot látogattam, mivel reformátusok itt szinte nincsenek is. Mai napon főzőcskéztem, holnap kitakarítom a kérót, aztán pihi. Most pedig jöjjenek az írások!

Babits Mihály: Az erdő megváltása

http://mek.oszk.hu/11200/11263/11263.htm#24

Babits irodalmunk egyik legismertebb alakja. Homo moralis, azaz az erkölcs embere. Hívő alak, ez látszik irodalmán is. Sosem volt a kedvencem, és szerintem nem is lesz. Ettől még természetesen zseniális költő, író. Íme, egy karácsonyi témájú, megható novella.

Kaffka Margit: Fekete karácsony

http://mek.oszk.hu/04500/04566/html/csendesv0055.html

Egyszer néhány írását Esti mese diákszemináriumon is kielemeztük a szakkoliban. Érzelmes, fájdalmas, feszült, sírásra késztető, de gyönyörű novellák. A karácsony itt inkább csak keret.

Pilinszky János: Karácsonyi gondolatok

http://ujnautilus.info/karacsonyi-gondolatok-reszletek

Ha van valaki, akit úgy aposztrofált a magyar irodalom, mint keresztény költőt, akkor az Pilinszky. Erre mondta ő azt, hogy „Én költő vagyok, és katolikus.” Bár pont a kereszténység az, amiből szinte a legkevesebbet látni verseiben. Pontosabban… egyik egyetemi tanárom beszélt arról, hogy ha abból indulunk ki, hogy a kereszténység szerint, az emberiség megváltatott, és ezért nincs okunk a félelemre, örülnünk kell, akkor Pilinszky nem keresztény költő. Ezekből semmi sincs a verseiben, csak kilátástalanság, megváltatlasnág, félelem, szorongás. Mindegy, ez egy másik történet. A linken az író néhány karácsonyi gondolatát találjátok meg.

Áldott, boldog karácsonyt!

A bejegyzés eredetije itt található:

https://tirolboltirolba.wordpress.com/

Pénzes Martin Ausztriában EVS önkéntes az Erasmus+ program támogatásával.

Ha szeretnél te is EVS önkéntes lenni, az itt található jelentkezési lap kitöltésével tudod elindítani a folyamatot.

Az Európai Önkéntes Szolgálatról itt találsz részleteket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr4713529269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása