Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Svédország dióhéjban - egy EVS önkéntes szemével

2016. december 09. 08:14 - Mokos Béla

Bodzsár Minka EVS önkéntes írása

Ha azt mondod otthon, hogy Svédország, mindenki egyből az IKEA-ra gondol, meg a focira és Ibrahimovicra. Valamint Stockholm, Eurovíziós Dalfesztivál, Abba. Habár nincs messze kicsi hazánktól a hosszú lábú, szőke modellek országa, mégis elég keveset tudunk ezekről a modern vikingekről. Töri órán néha megemlítésre kerültek (már amennyire emlékszem, nem a töri volt a kedvencem...) de máskor nagyon nem volt róluk szó. Egyszer-egyszer a híradóban is feltűntek, nyilván a migráns válság idején különösen, illetve ha fociról van szó, de egyébként nem nagyon. A köznapi ember számára Svédország kicsit mesebelinek érződhet valahol ott a távolban.
Amióta itt vagyok ( 4 kerek hónapja már) rengeteg dolgot tapasztaltam, láttam, tanultam. Hihetetlen szuper nép ez a svéd. Sok fura dolog van, de melyik nemzetnek nincsenek rigolyái és őrületes szokásai. Ezekben a "Svédország dióhéjban" bejegyzésekben igyekszem majd összeszedni csapongó gondolataim, mit is érdemes tudni ha valaki szeretne beolvadni, vagy csak néhány szokást átvenni és a hétköznapokba beépíteni.

# Fika

A fika, magyaroknak elég bután és viccesen hangozhat, de nem a malacságra, a kis zöld orrnyálkára gondolok most. A fika leginkább egy otthoni kávészünetre hasonlít. Itt azonban a svédek ezt mesteri szintre fejlesztették, a fikát piedesztálra emelték. A nap legfontosabb pontja, történhet időponttól függetlenül, kávézóban, munkahelyen vagy akár otthon, egyedül és barátokkal is. A kávé elengedhetetlen (az összes svéd kávézik), sajtos szendvics és kanelbulle (fahéjas csiga) is van néha. Nem sima kávészünet azonban, inkább olyan társadalmi esemény. Szent és a nap egyik, ha nem a legfontosabb része.


#Köttbullar

Azaz húsgolyó. Szerintem ez az egyik legismertebb svéd kaja, tele van plakátolva a főváros az isteni ikeás svéd húsgolyóval és áfonyamártással. Ami elsőre fura kombó, és én is eléggé szkeptikus voltam vele, de aztán kipróbáltam itt, a húsgolyó hazájában, és el kell ismernem, tényleg jobb a szósszal. Pedig alapvetően nem szeretem, ha a sós kajám az édessel keveredik. Hiába mondják, hogy "egy helyre megy", valahogy sose tudtak meggyőzni. Borsóval és krumplival tálalják legtöbbször, az áfonyamártással pedig jól nyakon öntik. Csak ajánlani tudom, szerencsére tele az internet receptekkel, úgyhogy aki esetleg kedvet érez, hogy otthon is kipróbálja, irány a konyha vagy az IKEA:)
Bodzsár Minka Svédországban EVS önkéntes az Erasmus+ program támogatásával.
Fogadó szervezete a Mullsjö Folkhögskola.
Magyaországi küldő szervezete a FIVE.

A bejegyzés eredetije itt található: http://minkafigyelo.blogspot.hu/2016/11/svedorszag-diohejban.html

Ha szeretnél te is EVS önkéntes lenni, az itt található jelentkezési lap kitöltésével tudod elindítani a folyamatot.

Az Európai Önkéntes Szolgálatról itt találsz részleteket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr4212034625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása