Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Ha egy önkéntesnek kukázhatnékja támad, Norvégiában biztos a zsákmány

2016. szeptember 13. 17:26 - Mokos Béla

Soltész Emese írása

Kukabúvárkodás?

Fújj, te hozzá mersz érni a kidobott kajához? 

Tessék? Meg is eszed??? Nincs elég pénzed? 

- Sok ember így reagál, ha elmesélem nekik, hogy Norvégiában vagyok EVS önkéntes egy évig, és a kukából szerzem be az ennivalóm egy részét.

Otthon ilyet sosem csináltam. De hadd kezdjem az elején.

Egy hete érkeztem Norvégiába. Egy keresztyén ifjúsági kávézóban dolgozom 3 másik önkéntessel. Közös házunk van, egy háztartást kell vezetnünk együttes erővel. Velünk él még egy srác is, aki 2 éve töltötte ugyan itt az önkéntes évét, most a városban dolgozik. Ő az a tipikus longboard-os utazó, aki már végigstoppolta a fél világot, megmászott már minden hegyet, és megkóstolt már minden furcsaságot. 

Ő hozza nekünk mindig a gyümölcsöket. Ezért én nagyon hálás vagyok neki, hiszen otthon se olcsó a gyümölcs, hát még itt. Az első napon beavatott minket a titkába. Korábban hallottam már ugyan a dumpsterdiving-ról, de ilyen élményem még sosem volt.
Mikor az ember megtud egy ilyen hírt, akkor általában nem hiszi el, aztán kérdezősködik, hogy mégis hogy mered ezt csinálni, és aztán elfogadja. Nevessetek ki nyugodtan, de nekem az első gondolatom az volt, hogy végre egy ember, akivel elmehetek kukázni! :D Másnap fel is kerekedtünk és belevágtunk az éjszakába. Zárás után felkerestük a legnépszerűbb szupermarket kukáit, és a telefonunk fényénél, minden undort leküzdve kiválogattuk a használható dolgokat. És ez lett az eredménye:

wp_20160907_23_52_07_pro.jpg


Itt ha egy kis folt van a gyümölcsön, már megy is a kukába. És persze minden ami aznap járt le. Mi csak gyümölcsöt és zöldséget szoktunk elhozni, de vannak, akik nagyon keményen tolják ezt a műfajt, és kenyeret, tejterméket is elhoznak. 


Megdöbbentőnek tartom, hogy még nem találtak ki erre egy rendszert a környezet tudatos norvégok. Kidobják azt az ételt, amit nálunk még le se akcióznának. Mások pedig éheznek. Olyan kényelemben élnek ezek az északi népek, hogy talán fel sem merül bennük, hogy ez mekkora probléma.

Velünk volt aznap este egy norvég srác is. Nagyon élvezte az egészet és utána 2 csomag banánnal a kezében megdöbbenve mesélte nekünk, hogy 18 éve él itt, de nem tudta, hogy ez megtörténik az ő országában!

Az itt élők mindenből a legjobbat szeretnék maguknak. Erre az igényre válasz a hatalmas kínálat. Ha egy áruház kint hagyná a kicsit foltos banánt, akkor a vásárlók egyszerűen nem vennék meg, hiszen a szomszédban úgyis folt nélkülit kapnak. Az sem baj, ha kicsit zöld még, de majd beérik otthon a fűtőtest mellett. Az üzletláncok nem tehetik meg, hogy kiszállnak a versenyből. Az emberek meg nem fognak kukázni, vagy követelni, hogy legyenek foltos gyümölcsök is a boltokban.

Ilyenkor persze a környezetvédő rögtön előbújik belőlem, mert úgy gondolom, hogy mindenki látja: ez pazarlás, és tenni kellene valamit. Igen, én csak egy önkéntes, diák, egyszerű hétköznapi ember, stb vagyok, mit tehetnék ez ellen pont én? - kérdezhetitek sokan. De amíg fenntartjuk ezt a kényelmes életformára való igényt, addig a kínálat sem fog változni. A kérdés tehát, hogy mit tehetünk mi?

ghj.jpg

Ha szeretnél te is EVS önkéntes lenni, az itt található jelentkezési lap kitöltésével tudod elindítani a folyamatot.

Az Európai Önkéntes Szolgálatról itt találsz részleteket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr3911696459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása