Hoppsza | sztorik önkéntesektől

Most kell tenni azért, hogy februártól EVS önkéntes lehess!

2016. augusztus 21. 08:59 - Mokos Béla

Mokos Béla írása

Az Erasmus+ EVS programban október 4-e a következő pályázati határidő. Annak ellenére, hogy ez a szervezeteknek szól, jelentősen kihat arra, hogy a jelentkezőknek mikor érdemes kopogtatniuk a fogadó szervezetek ajtaján. A válasz egyszerű: mostanában.

 

A 2014 óta működő pályázati rendszerben az önkéntesek kiválasztása egész évben zajlik ugyan, de az évnek abban a három hónapjában - azaz januárban, áprilisban és szeptemberben -, amikor pályázati határidő előtt állunk, sokkal intenzívebb a kiválasztás.

Szeptemberben tehát ismét megélénkül az EVS „piac” és óriási nemzetközi zsongás veszi kezdetét. Aki ütős önéletrajzot tud készíteni, lehetőséget kap arra, hogy motivációs levelet is küldjön a fogadó szervezeteknek. Lényegében e két bemutatkozó írás minőségén, továbbá azon, hogy hány fogadó szervezethez sikerül eljuttatni ezeket, múlik a kiválasztás sikere.

Ezt persze rögtön meg is tudom cáfolni azzal, hogy elég csupán egyetlen szervezethez eljuttatni az önéletrajzot és a motivációs levelet – ha ez a szervezet éppen olyan profillal működik, ami maximálisan illeszkedik a jelentkező tanulási céljaihoz és meglévő kompetenciáihoz, érdeklődési köréhez –, azaz szervezet és résztvevő éppen egymásra találnak.

Kicsi a valószínűsége annak, hogy ez első blikkre összejön. A tuti módszer inkább a fogadó szervezetek szőnyegbombázásában rejlik.

Mit érdemes tehát az előttünk álló két-három hétben tenniük azoknak a 18-30 év közötti fiataloknak, akik fél év múlva már külföldön szeretnének önkéntes munkát végezni?

A programba bekerülő résztvevőket a külföldi fogadó szervezet választja ki a hozzá jelentkezők közül. A szűrés első köre az önéletrajz alapján történik.

oneletrajz-21.jpg

Itt két fontos szempont van. Az egyik az önéletrajz tartalma. A FIVE EVS koordinátoraiként összeállítottunk egy EVS programra hangolt mintát, ami szabadon letölthető innen: http://www.fve.hu/download/EVS_CV_minta.docx

A másik szempont, hogy minél több EVS fogadó szervezethez eljusson az önéletrajzod.

Valamennyi aktív EVS szervezet megtalálható egy nyilvános adatbázisban (https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_hu). Ez az adatbázis azonban nem tartalmazza, hogy melyik szervezet keres éppen önkéntest és melyik nem. Ezt viszont könnyen megtudhatod, ha az általad preferált országok és témák szerint leválogatott szervezeteknek eljuttatod az önéletrajzod.

Motivációs levelet már csak azoknak a szervezeteknek érdemes küldeni, akiktől pozitív válasz érkezik az önéletrajzodra. Ha a motivációs leveled alapján tovább érdeklődik irántad egy szervezet, a legtöbb esetben kiválasztási interjúra is számíthatsz.

A részletekbe itt mélyebben nem mennék bele. A lényeg, ha érdeklődsz az EVS program iránt, akkor még mielőtt bármibe is belefognál, sőt, ha már belekezdtél, akkor is érdemes részt venned egy EVS tájékoztatón. Hogy miért?

Leginkább azért, hogy személyes kapcsolat alakuljon ki közöttünk, ami hatékonyabbá és személyesebbé teszi a folyamat további részét. De azért is, mert ezeken a beszélgetéseken és tájékoztatókon el szoktuk helyezni a hangsúlyokat, meg szoktuk jelölni a kivételeket, és rámutatunk a lényegi összefüggésekre.

Egy csapásra tudni fogod, hogy milyen önéletrajzot érdemes készítened, és milyen tartalmakat érdemes kihagynod belőle; érteni fogod, hogy a motivációs levélbe miről írj és miért; érdekessé tesszük, amit egyébként sosem olvasnál el a programmal összefüggésben; és leginkább motiváltnak érzed majd magad arra, hogy végig is csináld.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hoppsza.blog.hu/api/trackback/id/tr9410427598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása